Streamlined House – Siglap Road

Streamlined House – Siglap Road

Location

Siglap Road, Singapore

Status Of Project

Completed

Architects

Aamer Taher
Kanin Umgumnert
Khairudin Saharom

Site / Floor Area

891 m² / 767 m²

891 m2 / 767 m2 Aamer Architect Singapore Institute of Architects (SIA) Architectural Design Award 2011 Futuristics Bungalow 2010 Tropical Works Compeletion Date
891 m2 / 767 m2 Futuristic SIA Architectural Design Award 2011 Aamer Architects Tropical 2010 Bungalow Works Completion Date
aamer-architects-siglap-road-streamlined-house-bungalow-4
aamer-architects-siglap-road-streamlined-house-bungalow-3
aamer-architects-siglap-road-streamlined-house-bungalow-5
aamer-architects-siglap-road-streamlined-house-bungalow-2
aamer-architects-siglap-road-streamlined-house-bungalow-6

The house sits on Siglap Hill, the highest point in a residential suburb in the eastern part of Singapore. As the highest point, the site is breezy and enjoys spectacular views of the surrounding low-rise neighbourhood and the city skyline. Aamer designed the house to capitalise on both attributes of the site. The owner is a bachelor and a businessman who entertains at his house. The main spaces of the house are elevated off the ground to fully exploit the magnificent views and catch the breeze. The main “public” spaces – the living room, dining room and open kitchen – are placed on the second level while the private spaces – the master bedroom, study, and personal entertainment space – are placed on the third level.

A single continuous curvilinear plane wraps around the two levels of main spaces, flowing from the roof of the car porch to the floor of the second level and upward to join the roof of the third level, unifying the main spaces as a single dynamic volume on the southern edge. The curvilinear plane unwraps itself on the western edge to reveal two big balconies thrusting forward in the direction of the city skyline, propelled by two slanted columns. Around the perimeter of the rooms in the main spaces are streamlined and generously proportioned balconies. These balconies allow activities to spill out from the rooms and link the different rooms. Significantly, they also serve as an environmental filter sheltering the rooms from direct sunlight and rain. When this house won a Singapore Institute of Architects’ Design Award, the jury citations noted especially the “very up-to-date take on a tropical language of architecture.”

Scroll to Top