Fluidity On The Hill – Swettenham Road

Fluidity On The Hill – Swettenham Road

Location

Swettenham Road, Singapore

Status Of Project

Completed

Architects

Aamer Taher
Jasni Ngahtemin
Edwin Ng
Scott Chen
Kelvin Wang

Site / Floor Area

1463 m² / 1020 m²

Futuristic 1463 m² / 1020 m² International Design Awards 2017 USA - Silver – Architecture – New Residential Building Tropical Aamer Architects 2014 GCB Works Completion Year
Aamer Architects 1463 m² / 1020 m² International Design Awards 2017 USA - Silver – Architecture – New Residential Building Tropical Futuristic 2014 GCB Works Completion Year
aamer-architects-swettenham-road-fluidity-on-the-hill-GCB-4
aamer-architects-swettenham-road-fluidity-on-the-hill-GCB-3
aamer-architects-swettenham-road-fluidity-on-the-hill-GCB-5
aamer-architects-swettenham-road-fluidity-on-the-hill-GCB-6
aamer-architects-swettenham-road-fluidity-on-the-hill-GCB-2

On a steep odd-shaped hill with existing large trees, this seven-bedroom multi-generational house meanders fluidly upwards over five floors diverting around the very mature trees. Broken down into parts, the massing reduces as it goes higher. The house is intended to stand out whilst not overpowering the context. Private spaces are individual and separated yet easily connected to the common areas of the whole. Voids are strategically carved out to ensure natural light and ventilation in all rooms. The main void, a sunburst waterfall courtyard is a surprise welcome upon a deep entry from the foot of the hill.

The organic futuristic form resulted naturally from the gentle meandering layout of the house. Folding walls and deep overhangs were constructed in a mix of off-form concrete and steel and painted white to achieve a lightness of structure while natural materials like timber and stone were used to blend well with the hill and trees. Landscaping was carefully integrated to further enhance the natural setting, still allowing the building form to stand out.

Scroll to Top