J-House – Cove Grove

J-House – Cove Grove

Location

Cove Grove, Singapore

Status Of Project

Completed

Architects

Aamer Taher
Jasni Ngahtemin
Kanin Umgumnert
Huang Yisu

Site / Floor Area

870 m² / 645 m²

Tropical Aamer Architects 870 m² / 645 m² Sculptural Modern 2011 Bungalow Works Completion Year
Aamer Architects 870 m² / 645 m² Bungalow Modern Tropical 2011 Sculptural Works Completion Year
aamer-architects-cove-grove-J-House-Bungalow-6
aamer-architects-cove-grove-J-House-Bungalow-2
aamer-architects-cove-grove-J-House-Bungalow-3
aamer-architects-cove-grove-J-House-Bungalow-4

The site is narrow and long, with a small frontage to the waterfront. To maximise the view to the waterfront, Aamer designed the house to curve like a boomerang so that all the bedrooms could have views of the waterfront. The geometry also allowed a twenty-five-metre lap pool to be incorporated on one side at the ground level. This lap pool continues as a water feature that wraps around the living and dining spaces. Aamer also designed the main spaces of the first storey to be fluid and continuous so that, upon entry, one could see the waterfront straightaway. The connection to the waterfront is further reinforced by a linear timber deck that extends from the house into the pier. The clients also felt that such a spatial articulation gives the house a sense of spaciousness and makes it appear to be much bigger than many other rectilinear houses on similar plots at Cove Grove, Sentosa.

Within the boomerang-shaped house, Aamer further introduced at least two types of variations. In terms of elevational articulation, Aamer treated the two sides of the boomerang in a contrasting manner. For the curved side that faces the street front, it was expressed in a comparatively opaque and enclosed manner – in the first storey, it is a solid stone-cladded wall with narrow vertical slits, and in the second storey, it is a solid plastered wall, punctuated by small horizontal slits, that peels off from the main volume of the house. On the other side, the house opens toward the waterfront in a much more transparent and open manner through glass enclosure, timber deck and balconies.

Scroll to Top