RAW n REFINE – Siglap Plain

RAW n REFINE – Siglap Plain

Location

Siglap Plain, Singapore

Status Of Project

Completed

Architects

Aamer Taher
Albert Yeo
Ryan Kim

Site / Floor Area

349 m² / 448 m²

Avant-Garde 349 m² / 448 m² Aamer Architects Tropical Bungalow 2016 Works Completion Year
Aamer Architects 349 m² / 448 m² Avant-Garde Tropical 2016 Bungalow Works Completion Year
aamer-architects-siglap-plain-raw-n-refine-bungalow-5
aamer-architects-siglap-plain-raw-n-refine-bungalow-4
aamer-architects-siglap-plain-raw-n-refine-bungalow-6
aamer-architects-siglap-plain-raw-n-refine-bungalow-2
aamer-architects-siglap-plain-raw-n-refine-bungalow-3

Located in front of a bus stop at the junction of a minor road and a busy main road, this reconstruction of a small bungalow house is attracting attention from the community for its dynamic form and interesting use of materials. The unique combination of raw off-form concrete and finely crafted solid teak screens from Bali veils protects the house from its harsh urban environment without compromising on views, natural light, and ventilation.

Solid boundary walls and landscaping mitigate the traffic noise from the main road while providing an intriguing visual delight to bus drivers, passengers, and passersby. The grand double-volume living room, surrounded by a mezzanine study, library and corridors improves the connection between occupants and gives the living space a dynamic interactive quality. At ground level, the internal spaces of the house blend easily with the outdoor decks, gardens, and swimming pool, which also provides passive cooling to the house. The master bedroom located in the attic enjoys the comfort of deep overhangs, plenty of natural light and long-distance views, not typical of such a dense urban site.

Scroll to Top